Trondheim med tidenes største EM
Jublende norsk delegasjon i Dublin høsten 2014 etter at det var klart at Norge – og Trondheim – skulle bli arrangør av to håndballmesterskap i 2020. F.v.: Ove Grubba (event-ansvarlig Region Nord), Else-Marthe Sørlie Lybekk (ex styremedlem NHF), Svein Olav Øie (daglig leder Region Nord), Karl-Arne Johannessen (ex NHF-president), bak med briller; Dag Ove Johansen (Trondheim kommune), Espen Karlsen (ex styremedlem NHF), bak; Gunnar Nybø (ex markedssjef i NHF), Rita Ottervik (Trondheims ordfører), Per-Otto Furuseth (ex generalsekretær i NHF) og Erik Langerud (generalsekretær i NHF). (Foto: NHF)

Trondheim med tidenes største EM

For første gang skal EM-sluttspill i håndball avvikles med 24 lag, og Trondheim er EURO 2020s eneste norske arrangørby når herremesterskapet kastes i gang om to år.

- Det kommer til å bli det største idrettsarrangementet i Trondheim med tanke på medieoppmerksomhet. Tallene fra de to siste mesterskapene – EM i Polen i 2016 og VM i Frankrike i fjor – gir en klar indikasjon på hva vi har i vente, sier Ove Grubba, eventansvarlig i Norges Håndballforbund Region Nord og gir følgende eksempel:

- VM-finalen i Paris for ett år siden var totalt sett det femte største tv-programmet i Frankrike i 2017. Det sier sitt.

I Trondheim skal naturligvis Håndballgutta spille sine innledende kamper, og Håndballjentene skal også spille sine gruppekamper i EM i nye Trondheim Spektrum når damenes mesterskap skal arrangeres i desember 2020.

- Hvordan vil folk oppleve at det både i januar og desember 2020 foregår et historisk stort internasjonalt idrettsarrangement i Trondheim?

- Det er allerede i gang en rekruttering til et laug bestående av mellom 100 og 125 bedrifter. Disse bedriftene skal alle ha en EM-ambassadør som skal bidra til å skape interesse rundt mesterskapene.

- Vi skal, under mesterskapene, også jobbe for å skape engasjement og gi tilbud om å oppleve flere sider av Trøndelag enn bare EM-kampene. Vi skal legge til rette for turer til attraktive turist-destinasjoner i Trøndelag. Vi skal vise frem vår gode service, våre gode restauranter, vår kortreistmat. Vi skal rett og slett selge Trondheim, opplevelsene, hotellene, restaurantene og matkulturen vår, oppsummerer Ove Grubba entusiastisk.

Og for ikke å glemme; i Trondheim har vi nå utviklet et julemarked som det virkelig er grunn til å være stolt over. Siden dame-EM skal arrangeres i starten på desember kan det også ligge til rette for å utvide tiden for julemarkedet i 2020. Vi regner med at det fort kan komme 40 000 – 50 000 tilreisende til byen for å se EM.

- Nye Trondheim Spektrum vil få en publikumskapasitet på 8000. Klarer dere å fylle hallen til alle de seks kampdagene i hvert av mesterskapene?

- Billettene til Norges kamper, seks av de 12 dagene, vil være lettsolgte. Så er det naturligvis en større oppgave å selge ut hallen til de øvrige seks dagene. Men vi har forpliktet oss overfor Det europeiske håndballforbundet (EHF) å selge 85 prosent av full kapasitet, altså drøyt 6500 billetter, til alle kampdager. Og dette antallet betyr i realiteten full hall fordi det fort blir behov for 1500 plasser til media, VIP og lagene, sier Ove Grubba.