En håndballprat med Svein Olav Øie
Svein Olav Øie har vært daglig leder av NHF Region Nord i 36 år. Nå ser han med forventning frem til to 12 dager med EURO-kamper i januar og desember 2020. (FOTO: Tore Sæther)

En håndballprat med Svein Olav Øie

Nye Nidarøhallen – topp arena ikke bare for EURO 2020

Det sier Svein Olav Øie, daglig leder i Norges Håndballforbund sin Region Nord, en jobb 62-åringen har hatt siden 1982!

- EURO 2020 blir to fantastiske arrangement ikke bare for håndballen, men for Trondheim. Nye Nidarøhallen får sin ilddåp som internasjonal arrangementsarena om et drøyt år. Etterpå skal breddeidretten rykke inn, messer og konserter får også en storslagen og tipp topp moderne arena.

For Øie var første møte med håndballen som 13-14-åring. På Breidablikk skole hadde han en gymlærer som var trener i Heimdal og mente Øie hadde anlegg for håndball. Det ble et par år i bydelsklubben. Så gikk veien til Wing hvor han også var i et par år, før han meldte overgang til Rapp. I dag, halvannen mannsalder senere, har han det administrative ansvaret for gjennomføringen av de to EURO-arrangementene i Trondheim.

Gamle Nidarøhallen utgått på dato

EURO-veien til Trondheim startet egentlig for ti år siden, i bakkant av EM 2008, med Trondheim én av arrangørbyene:

- Da vi evaluerte mesterskapet, var vi enige om at vi aldri mer kunne ta på oss et slikt mesterskap i en hall som var gått ut på dato. Nidarøhallen var slett ikke egnet for deler av et internasjonalt mesterskap. Det måtte en ny, større og mer moderne hall til, sier Øie.

Men Trondheim ville gjerne på EURO-kartet igjen. Altså måtte det en ny hall til. Man fikk gjort avtaler med det politikerne om at dette skulle utredes. Så innså man i Norges Håndballforbund at det måtte allianser til for å få et mesterskap. Vi tapte kampen om å få VM i 2017 (det fikk Frankrike). Også Østerrike og Sverige var søkere av EURO2020. Dermed fant Norge og de to konkurrentene sammen og sendte en felles søknad. På kongressen til Det europeiske håndballforbundet (EHF) i Dublin i 2014 ble Kroatia tildelt EURO 2018, og «alliansen» fikk 2020-mesterskapet for herrer. Damenes mesterskap fikk vi også, og da i samarbeid med Danmark.

Mer enn ti vedtak ble gjort i bystyre og formannskap uten særlig oppmerksomhet. Det viktigste vedtaket ble fattet 26. juni i 2014. Da vedtok et enstemmig formannskap at Nidarø skal brukes til samme formål som i dag, at Trondheim kommune er innstilt på å ta det økonomiske ansvaret og at det skal stå ferdig til høsten 2019.

Stor stemning i Trondheims-delegasjonen til EHF-kongressen i Dublin i 2014. Norge (og dermed Trondheim) ble tildelt EM i 2020 både for dame- og herrelag. På bildet fra venstre:
Ove Grubba, Else-Marthe Sørlie Lybekk, Svein Olav Øie, Karl Arne Johannessen, Espen Karlsen, Rita Ottervik, Per Otto Furuseth og Erik Langerud. Bak f.v.: Ove Snuruås og Gunnar Nybø. (FOTO: Privat)

Helomvending i Høyre
Men så publiserte Adresseavisen sommeren 2016 en sak om helomvending i Høyre og hvor partiets ordførerkandidat, Ingrid Skjøtskift, slo fast at man måtte trekke i nødbremsen, altså stoppe planene om utbygging på Nidarø. Da var stemningen kanskje ikke den aller beste, Svein Olav Øie?

- Jeg har aldri vært i tvil om at vi skulle lande dette. Til det har ordføreren hele tiden vært klar og tydelig, og de enstemmige politiske vedtakene sto jo der. Men jeg har til tider vært litt frustrert over at vi ikke har fått komme ut med fakta. Adresseavisen har etter min mening inntil nylig kjørt en ganske unyansert dekning av Nidarø-saken, sier Øie og legger til:

- Da jeg så at de gamle kontorlokalene våre og A-hallen ble revet, da var det tatt et avgjørende steg. Nå var det ingen vei tilbake.

- Nye Nidarøhallen er en fantastisk mulighet for oss og for kommende generasjoner. Her får ikke bare håndballen og øvrig idrett en topp moderne arena til store og mindre anledninger, til trening og konkurranser. Nye Nidarøhallen blir også en suverent flott hall til messe- og konsert-bruk. Og én av de momentene som ikke er kommet godt nok frem, er at hallen med sine ni fulle spilleflater (20x40 meter) og seks minihåndballbaner blir et topp anlegg for hverdagsidretten.

- Breddeidretten «får» arenaen mellom de store slagene. Hvilken betydning vil mesterskap i hallen ha utover kampene?

- At unge spillere får sjansen til å se toppspillere live, det er utvilsomt et moment for å øke rekrutteringen til sporten, sier Svein Olav Øie.

Trønder på laget – en drøm
- Da vi startet arbeidet med å få arrangere deler av et mesterskap, tenkte vi at det ville ha vært en drøm å kunne få en trønder på laget. Og så dukket Sander Sagosen opp! Vi som har fulgt 23-åringens eventyrlige karriere fra moderklubben Charlottenlund via Kolstad, Haslum og Aalborg til én av verdens beste klubber, Paris St. Germain, vi har i alle fall blitt påminnet om at ingenting er umulig.
- Sanders karriere har helt sikkert trukket barn og ungdom til håndballen. Nå får de om et drøyt år anledning til å se Sander, Bjarte Myrhol, Torbjørn Bergerud og alle de andre Håndballgutta-profilene i Nye Nidarøhallen – og om to år, Håndballjentene forhåpentligvis med trønderske profiler som Marta Tomac og Silje Waade.

- Hva med synergi-effekter, Øie?

- EURO-arrangementene vil bidra til å øke kompetansen i klubbene våre, ikke minst gjennom arbeidet som rundt 500 frivillige skal utføre. I tillegg vil vi samarbeide med skolene i trondheimsregionen, både barne- og ungdomsskoler og de videregående skolene i Trøndelag. På den måten kan elevene få sjansen til å praktisere teorien som de går på skolen for å lære.

Sander Sagosen har allerede en stor stjerne hos håndballrekrutter over hele landet. Om et drøyt år vil massevis av unge spillere få sjansen til å se Sander og resten av Håndballgutta live – i Nye Nidarøhallen. (FOTO: Tore Sæther)


Billettsalget er i gang

- Nye Nidarøhallen vil få plass til drøyt 8000 tilskuere. Dere har som ambisjon sammen med NHF å selge minst 85 prosent av billettene til alle de seks dagene i hvert av de to mesterskapene. Hvor vanskelig blir det?

- Det er ingenting som kommer av seg selv, men jeg er trygg på at vi skal klare også den oppgaven. Husk det er både et lokalt, nasjonalt og internasjonalt marked for billetter til kampene. Billettsalget er allerede startet, og flere billetter blir lagt ut i dag, 9. januar – på dagen ett år til herremesterskapet innledes Nye Nidarøhallen.

- Selv om vi ennå ikke vet hvilke lag som kommer til Trondheim, så har man gjort et overslag som viser at vi trolig vil få oppimot 40 000 besøkende, og at EURO-arrangementene vil bidra til fullbookede hoteller i Trondheim.

Flere hundre pressefolk
- Som betyr at det er «prime time» for topp trondheimsreklame...

- Ingen tvil! I EM i 2008 hadde vi totalt 400 pressefolk. I 2020 blir det helt sikkert flere. Og i og med at Håndballgutta har prestert så godt som de har de siste par årene, så har det ført til at flere store tv-selskap har antydet at man vil komme til Trondheim med medarbeidere, selv om deres eget lag ikke skal spille innledende kamper hos oss.

- Dere har vist at dere kan håndtere deler av et stort internasjonalt mesterskap. Men hva med publikum. Kan «trege trøndere» lage skikkelig liv i hallen?

- Jeg frykter overhodet ikke for det. En fin ting er at det sikkert blir mange familier på tribunen, og barn og unge er veldig flinke til å bidra til å skape god stemning i hallen. Dette blir magiske dager, det er jeg overbevist om, sier Svein Olav Øie.

Island til Trondheim? Gjerne...

- Til slutt; lagene som kommer til Trondheim i januar 2020 er ikke klare bortsatt fra at Håndballgutta skal spille innledende her og at Tyskland kommer hit dersom laget kvalifiserer seg. Hvilket annet lag ville du ønsket deg til Trondheim?

- Det må bli Island. Islendingene er alltid hyggelige å ha på besøk. De er veldig flinke til å skape god tribunestemning

FAKTA

Svein Olav Øie

62 år

Daglig leder NHF Region Nord

Spiller-bakgrunn (strekspiller):

Cupmester med Rapp (1980)

8 juniorlandskamper – 8 scoringer
Internasjonal toppdommer:

Fra 1989 til 2006;
frem til 2002 i par med Bjørn Høgsnes

2002-2006 sammen med Øyvind Togstad
Har dømt NM-finaler, EM-finale, VM-finale, OL-finale (2000) og 16(!) e.cupfinaler.

Er fortsatt den i verden som har dømt flest internasjonale kamper - 485