Trondheim snus på hodet når Euro2020 inntar byen!
Foto: Vidar Ruud (NTB Scanpix)

Trondheim snus på hodet når Euro2020 inntar byen!

Svært få kjenner internasjonal håndball bedre enn det Bent Svele gjør. Han vet hva han snakker om når han ber trønderne få øynene opp for hva som skal skje i 2020.

Trondheim kommer til å bli snudd på hodet når Euro 2020 inntar byen. Mesterskapene er omfattet av enorm interesse, og det kommer mange tusen tilreisende. Dette er virkelig noe å glede seg til, sier Svele. Som ekspertkommentator, og halvparten av duoen Bredeli/Svele, har han overvært de fleste håndball-mesterskapene i flere tiår. 

-En ting er at mediainteressen for håndball har eksplodert rundt om i Europa. Også her hjemme vet vi at TV-tallene er oppsiktsvekkende gode, uansett om det er TV2 eller Viasat som sender landskampene. Og i de siste mesterskapene har også publikumsinteressen vært stor. Det er ingen grunn til å tro at det ikke vil være på samme måte når Euro 2020 inntar Trondheim. At byen får ta del i  europamesterskapet både for herrer og kvinner, må være tidenes gavepakke. Går mange gode krefter sammen kan dette få svært positive ringvirkninger for hele Trøndelagsregionen, sier Bent.

Bent Svele er en velkjent håndballprofil. En lang karriere som spiller ga han mange store opplevelser. 121 landskamper, 3 ganger kåret til Årets spiller, og både Serie- og Cupgull står igjen etter karrieren. Etter å ha spilt for flere klubber i Norge, fikk han også med seg et utenlandseventyr i Spania. Etter at han la opp har han vært trener, men er nok mest kjent gjennom jobben han har gjort i TV2.

Verdens beste
Det norske kvinnelandslaget har vært i verdenstoppen i flere tiår, og Bent Svele har sammen med Harald Bredeli kommentert mange store opplevelser med kvinnelandslaget. Men aldri har de gått så fra konseptene som da herrelandslaget i fjor spilte seg frem til en VM-finale.

-Det handler ikke om at vi setter dette opp mot prestasjonene til kvinnelandslaget. Vi har imidlertid blitt kraftig bortskjemte med jentene som år etter år har vært i verdenstoppen. Derfor var overraskelsen og gleden ekstrem spontan da gutta spilte seg frem til finalen. Og ikke minst måten dette skjedde på. Det er klart at som kommentator drømmer du om slike øyeblikk. Etter guttas inntreden i verdenstoppen er det bare å fastslå at for øyeblikket er Norge verdens beste håndballnasjon. Jeg har god tru på at det vil forbli slik fremover. Det betyr at når vi kommer til 2020, så er Norge med i favorittgruppen både på kvinne- og herresiden, sier Bent, som også gleder seg over at nivået i klubbhåndballen er i bedring. Han påpeker at vi har fått en situasjon der det ikke er klart på forhånd hvem som blir seriemester. Det tror han vil bidra til økt interesse også for klubbhåndballen.

Folkefest
Tilbake til det som skal skje i Trondheim i 2020. I januar skal Norges håndballherrer spille tre innledende kamper i Trondheim Spektrum, og i desember skal kvinnene gjøre det samme. I tillegg er det sju andre nasjoner som skal ha Trondheim som spillested i innledende runder.

-At dette blir en folkefest av dimensjoner er det ingen tvil om. Det blir tøff kamp om billettene til Norge sine kamper både i januar og i desember. Er vi i tillegg litt heldige med noen av de andre nasjonene som kommer til Trondheim, kan det bli mange dager med fantastisk håndballstemning i Trønder-hovedstaden, mener Svele.

Det er ikke TV2, men Viasat som har rettighetene til Euro 2020. Men det betyr ikke at Bent Svele skal sitte hjemme når det hele tar til i Trondheim.

-Jeg skal uansett til Trondheim i januar og desember i 2020. Dette er noe jeg gleder meg til. Jeg håper virkelig at trønderne og ikke minst næringslivet skjønner hva som kommer til å skje. Her er det uante muligheter. Et bedre utstillingsvindu har nok Trondheim og Trøndelag aldri vært i nærheten av. Selv ikke i Rosenborgs velmaktsdager i Champions League. Samtidig er det grunn til å håpe på at disse mesterskapene også vil være med på å løfte klubbhåndballen her hjemme, og da spesielt hva angår oppmerksomhet både fra publikum og sponsorer. Euro 2020 i Trondheim kan bli viktig på så mange måter, fastslår Bent Svele.