Fra nesten-lag til medaljelag
Forfatter Tore Sæther med boken Ubuntu

Fra nesten-lag til medaljelag

De norske håndballjentene er et lag som nesten alltid vinner. Håndballgutta var "nesten-laget", inntil Christian Berge overtok som trener. 

Det sier Tore Sæther som har skrevet ”Ubuntu (VI står sammen)”, boken om Håndballguttas suksess under Berges ledelse. I den forteller han om det målrettede og prestasjonsfremmende arbeidet som ligger bak suksessen.

- Men tro ikke at Norge-laget med Berge som sjef var en umiddelbar suksess. Den første prøven på om trondhjemmeren var et lykkelig trenervalg for norsk herrehåndball, sto til stryk. Håndballgutta med Berge tapte sin første mesterskapskvalifisering, til 2015-VM. Nok et nesten-lag, var det mange som mumlet. Men da neste kvalifisering, til EM i 2016, ble gjennomført med suksess blant annet takket være en seier over Kroatia, begynte folk å få troen på Berges prosjekt, sier Sæther.

- Hva er det Berge har gjort som har skaffet herrehåndballen en slik suksess?

- Det er flere faktorer, naturligvis. Veteranen og én av de aller viktigste brikkene i laget, Bjarte Myrhol, beskriver i boken hvordan han opplevde Berge i det første møtet med spillerne. Bjarte husker godt at Berge allerede da sa at laget skulle vinne medaljer. «Han understreket også hvor viktig det var å tro på fremgang, og det er punktet han har truffet meg mest på. Der og da trodde jeg ikke på de store ambisjonene. Det gjør jeg nå,» sa landslagskaptein Myrhol da jeg intervjuet ham i arbeidet med boken.

- Bjarte Myrhol, som har spilt landslagshåndball i over 15 år og hatt tre trenere, synes Berges godfot er å ha fått spillere og støtteapparat til å utvikle et meget godt prestasjonsmiljø. Landslagskapteinen understreket for meg at det var lagbyggeren som kom opp først når han tenkte på Christian Berge. Kåre Geir Lio, håndballpresident og med et langt arbeidsliv som lederutvikler, uttrykte overfor meg at ledelse egentlig er en merkelig greie. Det handler både om å gjøre og om å være. Du må både ha en personlighet som egner seg for ledelse og naturligvis kunne ditt fag, sa Lio. Det ser absolutt ut som om Christian Berge oppfyller begge disse kravene, sier Tore Sæther.

- Hvorfor bok allerede nå?

- Jeg har fulgt Christian Berges håndballkarriere, først som spiller, ikke minst hans store karriere som playmaker i verdens tøffeste liga, den tyske bundesligaen. Da han kom hjem igjen via Danmark og landet i Elverum var det spennende å se hva han kunne få til som trener. Det gjorde han, han fikk det til. Elverum ble utviklet til et vinnerlag. Så da Christian overtok herrelandslaget begynte jeg å drodle med tanken om at dette en eller annen gang kunne bli en historie i bokform.

- Du hadde også tidligere skrevet en bok om Berge...

- Det stemmer. I 2008 kom I kampens hete, som fortalte historien om Christians kamp mot kreftsykdom. I arbeidet med denne boken kom jeg veldig tett på Christian og kona hans, Turid Domaas Berge. Erfaringen fra den første boken gjorde nok også sitt til at den nye boktanken dukket lettere opp. Så da EM-semifinale for ett år siden ble etterfulgt av VM-sølv, hentet jeg frem notatene fra de siste årene, tok kontakt med Christian, lurte på om han kunne tenke seg å bidra med så mye som ville bli nødvendig, og spurte forlegger Sverre M. Nyrønning om han kunne tenke seg å utgi enda en bok av meg. Det ble ”ja” fra begge, og dermed startet skrivearbeidet, sier Sæther.

- Ubuntu er en boktittel kanskje mest for de mest innvidde, de mest ihuga håndballsupporterne?

- Det har du kanskje rett i. Ganske lenge var det heller ikke innen håndballfamilien særlig kjent hva dette kampropet betydde. Og historien bak ubuntu og hvordan et afrikansk begrep ble til kamp-rop for et norsk landslag, den forteller jeg i boken. Også lite kjent er det nok at den som introduserte ubuntu for landslaget, var en tidligere landslagsspiller, Johannes Hippe, Oslo-gutten som i dag spiller for Drammen.

- På dagen i dag, 10. januar, er det to år til første kamp i EURO 2020 i Trondheim. Christian Berge uttrykte tidlig at EM-gull på hjemmebane var og er et stort mål. Tror du herrelandslaget er i stand til å bli europamester om to år?

- Absolutt. Hvorfor skulle ikke det være mulig? Vi har en spillertropp som fortsatt er i stor utvikling, som allerede har bevist sin kvalitet ved å komme til semifinale og finale i de to siste mesterskapene, og hvor spillerne står samlet bak trenerens uttalte og – vil nok mange mene – hårete målsetting, EM-gull, sier Tore Sæther.