EM i Trondheim blir en drøm
Christian Berge og Sander Sagosen – sjefen og spillestyreren. (Foto: LarsO./NHF)

EM i Trondheim blir en drøm

Da det i 2008 første gang ble spilt EM-håndball i Trondheim, satt 13-åringen Sander Sagosen på tribunen i Nidarøhallen og lot seg imponere, ikke minst av det franske stjernegalleriet. Det var ekstremt morsomt, husker Sander.

- Det ga meg jo muligheten til å få oppleve stjernespillere og forbilder, spillere som jeg hadde sett på tv, på Youtube og andre kanaler. Nå fikk jeg se dem live, og håndball live er noe helt annet enn å se kamper på tv.

- 2008-opplevelsene, fikk de noen innvirkning på din egen utvikling og karriere?

- Hvor stor betydning er ikke godt å si. Jeg har alltid hatt en indre drive, en vilje til å jobbe hardt for å bli best mulig. Men det er klart at å sitte på tribunen og få se de store stjernene i aksjon, det fungerte som en vitamininnsprøytning til ytterligere å stå på.

- Det er bare to år til vi skal arrangere EM i en ny og flott nidarøhall. Hva tenker du om å spille mesterskap i hjembyen din?

- Ja, men det blir helt fantastisk; å få spille EM i byen hvor jeg kommer fra, hvor karrieren min startet, og hvor mange tilskuere kjenner meg godt; det blir en drøm for meg.

På sin vei fra Charlottenlund var Aalborg første utenlandske stoppested for Sander. Der opplevde han en storhall som også fungerte som et sosialt møtested, ikke minst for barn og unge:
- Slik håper jeg det blir i Trondheim også. Det er jo mye bedre at barn og unge kan dra til håndballhallen og henge der enn å oppholde seg på Solsiden og Trondheim Torg.

Sander Sagosens håndballkarriere har gått bare én vei – oppover: 2. divisjon, 1. divisjon og eliteserie i Norge; eliteserie i Danmark og så rett inn på Paris St. Germain, ett av verdens beste lag. Tenker han noen gang på at utviklingskurven kan flate ut?

- Jeg vet jo at det kan skje. Inntil nå har jeg hatt god utvikling blant annet fordi jeg har unngått skader, jeg har hatt de riktige folkene rundt meg, og jeg har kunnet ta riktige valg. Likevel har jeg jo ingen garanti for at det skal fortsette slik. Og dersom det snur eller utviklingen stopper, da blir det ikke minst viktig å være tro mot sitt eget opplegg. Så langt har det fungert...

Etter 45 kamper på aldersbestemte landslag, debuterte Sander som 18-åring på A-landslaget, mot Kroatia, i november 2013: - Jeg husker det godt.

Ingen forventet noe av meg, og der og da føltes det deilig.

I dag er Sander for lengst blitt spilleren håndballsupporterne forventer mest av. Og Sander skuffer svært sjelden. Derfor er det også han pressefolkene først og fremst vil snakke med; før og etter kamp, i forbindelse med treninger – alltid. Er det alltid like moro?

- At pressefolkene vil snakke med meg, tar jeg som et komplement. Det betyr at de betrakter meg som en sentral spiller og at jeg gjør noe de er interessert i. Det er selvsagt bare morsomt. Media er der vi er og er viktig for at håndballen skal være populær. Så får vi huske på det også når det ikke går slik vi ønsker og spørsmålene da ikke blir like artig å svare på. Men stille opp, det skal vi uansett.

Sander Sagosen er så vidt 22 år; han har opplevd å bli kåret til Årets unge spiller i verden to ganger, i tillegg til å komme på All Star-laget i VM. Mon tro om han nærmer seg suksessmetning?

- Nei, det gjør jeg ikke, svarer Sander med et hørbart smil. – Det er bare så morsomt å vinne. Adrenalinkicket det gir, vil jeg ikke være foruten. Jeg vil absolutt vinne mer, vinne de store kampene, både med landslaget og PSG. Bare det å gå på trening i PSG er stort.

- Å spille for verdens mektigste klubb; det finnes knapt større utfordring som klubbspiller. Når den franske ”jobben” er gjort; bærer det da tilbake til Norge og Trondheim?

- Hvilken vei karrieren og livet generelt tar, er ikke godt å si. Jeg håper å kunne spille for PSG i flere år og vinne masse titler, sier Sander Sagosen. Om det går noen år før han flytter hjem, gleder vi oss i alle fall allerede til å se ham styre Norge-skuta i EURO 2020-kamper i Nye Nidarøhallen!