Dette er Trondheim 2020
Foto: Robert Magnussen

Dette er Trondheim 2020

Trondheim skal arrangere deler av Europmesterskapet i håndball i 2020, både for herrer og kvinner. Norge spiller sine innledende kamper i Trondheim. Intensjonen med Trondheim 2020 er å skape innsikt og engasjement i hele Trøndelag for disse to mesterskapene.

Næringslivet i Trondheim og omegn er invitert til å bli med på en dugnad for å sikre at disse mesterskapene skal bli en suksess. Responsen er overveldende. Det er etablert et laug som skal bestå av 100 bedrifter, og det antallet er nå snart på plass. Alle betaler en årlig avgift, der pengene i sin helhet går til å skape oppmerksomhet og engasjement rundt det som skal skje om 2 år. Næringslivet stiller altså opp nok en gang. Her på www.trondheim2020.no ser du oversikt over de virksomhetene som har sagt ja til å bidra. Flere er på tur med, slik at lauget i løpet av kort tid er fullt.

Det er selvsagt vanskelig å spå eksakt hvor mange som kommer til Trondheim i forbindelse med de to
Europamesterskapene. Ikke minst er det noe avhengig av hvilke nasjoner som skal spille i Trondheim. Men det er ingen tvil om at dette vil gi store ringvirkninger for hele regionen.

Det kan antas at det kommer rundt 400 akkrediterte mediepersoner. Foruten Norge, er det sju andre nasjoner som skal spille i Trondheim. Både i januar og desember. Det er laget anslag som antyder at det skal selges 12 000 hotelldøgn knyttet til mesterskapene. Da vet vi også at restaurantene og andre servicenæringer vil nyte godt av dette. Det gjelder også handelsnæringen.

Målet med Trondheim 2020 er at dette skal påvirke mange til å ta del i forberedelsene slik at når vi kommer til januar 2020, så er det et stort eierskap og engasjement knyttet til arrangementet. Først da vil Trondheim og Trøndelag fremstå som det vertskapet vi ønsker å være når vi inviterer håndballvenner fra hele Europa.

Europamesterskapene i håndball i 2020 vil for Trondheim og regionen gi store muligheter, på mange felter. Det er opp til oss selv om vi ønsker å utnytte disse mulighetene. Uansett er det bare å begynne å glede seg.

Håndball er TV-vinner

En ting er kampen om scoringer og avansement når det kommer til mesterskap. Minst like hard er kampen om TV-rettighetene. Årsaken er at håndball er blitt et av de mest attraktive produktene, som samler massene foran skjermen.

1 650 000 000 seere satt foran TV under herrenes Europamesterskap i Polen i 2016. Altså 1,65 milliarder mennesker. 175 land sendte fra mesterskapet og det var akkreditert 1200 mediefolk. Det er bare OL og Fotball-VM som kan konkurrere med slike tall. Til sammenligning samlet Ski-VM i Falun i 2015 drøye 400 millioner seere.

Det er ikke bare i resten av verden håndball er stor TV-idrett. I Norge er håndball i ferd med å bli TV-vinner. Da herrelandslaget spilte semifinale mot Tyskland under mesterskapet i Polen, var det 1 371 000 nordmenn som så kampen. Det høyeste seer-tallet for TV3 noensinne. Året etter var det VM for herrer i Frankrike, som også ble en gedigen suksess.

Mesterskapet ble sendt i 183 land, og det var 30 ulike TV-selskap som dekket mesterskapet. Mer enn 1,6 millioner nordmenn fulgte finalen, som er tidenes høyeste seertall på TV2. Det er bare én fotballkamp i dette årtusenet som har samlet flere nordmenn foran skjermen, og det var da Norge møtte Jugoslavia under EM i fotball i 2000. Da var tallet for NRK 1 978 000. Finalen under Fotball-EM i Frankrike i 2016 ble sett av 1,5 millioner nordmenn.

Tro ikke at det er bare herrelandslaget som samler mye folk foran skjermen. Under EM for kvinner i Sverige i 2016, ble finalen sett av 1 347 000 her i Norge. Den kampen ble sendt på TV2. Norge sine kamper under det mesterskapet hadde totalt 7,15 millioner i norske seertall. Da er det lett og forstå hvorfor TV-kanalene gjerne vil ha rettighetene fra håndball-mesterskapene.

Det er vanskelig å anslå hvilke tall man kan oppnå i et kommende mesterskap. I lang tid er det spådd at lineær TV vil bli utkonkurrert av digitale kanaler. Det er det ingen ting som tyder på så langt. Når Europamesterskapene inntar Trondheim i 2020, vil således hele verden ta del i dette. Bedre utstillingsvindu har landsdelen aldri fått ta del i.