Blandede resultater for EHF EURO-vertene

De tre vertene for herrenes EHF EURO 2020 - Sverige, Norge og Østerrike m.fl. inntok håndballbanene i den siste internasjonale uken i år. Mens Norge ble beseiret to ganger og Sverige hadde én seier og ett nederlag, vant Østerrike begge kampene sine!

Frankrike vinner Golden League

Forrige uke ble Golden League arrangert i Danmark, og der møttes regjerende EHF EURO-mester Spania, verdens- og olympiske mester Danmark, bronsemedaljevinnere i EHF EURO 2018 og i VM; Frankrike, og Norge.

Frankrike vant den første semifinalen mot Danmark med 31:27 takket være et flott comeback i siste omgang, og etter at Danmark hadde ledet 15:14 ved pause.

Spania vant med ett mål over Norge; 28:27 (17:17) i den andre semifinalen.

I en omkamp av VM-finalen vant Danmark bronsemedaljekampen mot Norge - men trengte straffekonkurranse for å gjøre det, etter at resultatet sto på 29:29 etter andre omgang.

Finalen mellom Frankrike og Spania trengte også en «shoot-out» for å avgjøre vinnerne. Spania ledet 18:15 ved halvspilt tid, men Frankrike utlignet i andre omgang (31:31) før de vant turneringen på straffe, 36:34.

"På et tidspunkt var vi nede med fem mål, men da ble det tydelig at teamet vårt har en sjel og en flott karakter," sa den franske hovedtreneren Didier Dinart. Den franske høyrebacken Dika Mem ble tildelt MVP for Golden League-arrangementet.

Østerrike får mye selvtillit

EHF EURO 2020-verten (og sølvmedaljevinner i EHF EURO 2018) Sverige, møtte Island i to kamper i Karlskrona og Kristianstad. Sverige tapte det første møtet 27:26 til tross for ni mål fra Daniel Pettersson, men slo tilbake med en 35:31-seier i den andre kampen, med Kim Ekdahl du Rietz og Albin Lagergren som begge satte mål sju ganger for Sverige. Aron Palmarsson satte seks mål for Island.

Den tredje verten for EHF EURO 2020, Østerrike, fikk mye selvtillit fra to seire mot lag som skal delta i EM i januar. Laget med den slovenske hovedtreneren, Ales Pajovic, slo Serbia først 32:30 før de også vant mot Nederland, 26:24. Begge kampene ble spilt i EHF EURO-arenaen Sporthalle Graz.

"Disse seirene var ekstremt viktige for hodene våre, dessuten vet vi nå hvilke deler av systemet vi må jobbe med." sa Pajovic.

Senere tapte Serbia mot Slovenia (30:24), mens Nederland spilte uavgjort mot Slovenia (29:29) og slo det polske B-laget (27:24).

EHF EURO 2016-mestere, Tyskland, slo Kroatia to ganger med ettmålsmargin. Først vant de 26:25 i Zagreb etter å ha nærmest sløst bort en ledelse på fem mål. Senere vant Tyskland 24:23 i Hannover under den 'tyske håndballdagen', hvor 10.000 fans møtte opp. Målvakt Dario Quenstedt ble helten da han reddet en kroatisk straffe i det kampen ble blåst av.

Sveits er klare for EHF EURO

Ytterligere to EHF EURO-deltakere møttes to ganger i Sveits, og vertene viste at de er klare for sin første EHF EURO-turnering siden 2006. Sveits slo Tsjekkia, som endte på sjette plass i 2018, to ganger: 35:25 og 30:29.

Hviterussland understreket ambisjonene sine med to seire mot Litauen: en 45:25 utklassing i den første kampen ble etterfulgt av et mye jevnere resultat i den andre, 30:27.

Ukraina fikk et nederlag (25:20) og en seier (29:27) mot Tunisia, mens Nord-Makedonia forble ubeseiret i fire kamper, og slo Tyrkia (26:23), spilte uavgjort mot Italia (26:26) og vant to ganger mot Georgia (25:21, 29:28).

Russland, Polen og et spansk B-lag reiste til Argentina, og litt overraskende løftet vertene trofeet etter å ha vunnet alle tre kampene - 20:19 mot Polen, 24:22 mot Russland og 29:25 mot Spania - på den utsolgte arenaen i San Juan. Også Russland slo Polen (30:19) og Spania (32:28), mens Polen og Spania spilte uavgjort 24:24.

Tekst: Björn Pazen